Doskonałe, pietruszkowo-migdałowe pesto. Podajemy do makaronu lub gnocchi, możemy też upiec ziemniaki, przekroić na pół i nałożyć pesto, po czym wstawić na chwilę pod opiekacz.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pesto migdałowe - Opis przyrządzania:
Migdały podpiekamy na złoto na dużej patelni. Pilnujemy, gdyż mają tendencję do przypalania się!
NatkÄ™ myjemy, osuszamy i grubo siekamy.
Czosnek obieramy.
Migdały, natkę i czosnek wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, dolewając oliwę, na dość gładką masę. Oliwy będzie nam potrzeba jakieś 100-150 ml. Dodajemy po trochu parmezan, a gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy pesto do wyparzonego i osuszonego słoika, dobrze ugniatamy i wlewamy na wierzch tyle oliwy, żeby powierzchnia pesto była nią całkowicie pokryta.
Przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pesto migdałowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |