W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pesto migdałowe

Sosy

Pesto migdałowe

Pesto migdałowe

Doskonałe, pietruszkowo-migdałowe pesto. Podajemy do makaronu lub gnocchi, możemy też upiec ziemniaki, przekroić na pół i nałożyć pesto, po czym wstawić na chwilę pod opiekacz.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g obranych migdałów
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 100 g świeżo startego parmezanu

Pesto migdałowe - Opis przyrządzania:

Migdały podpiekamy na złoto na dużej patelni. Pilnujemy, gdyż mają tendencję do przypalania się!
Natkę myjemy, osuszamy i grubo siekamy.
Czosnek obieramy.
Migdały, natkę i czosnek wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy, dolewając oliwę, na dość gładką masę. Oliwy będzie nam potrzeba jakieś 100-150 ml. Dodajemy po trochu parmezan, a gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy pesto do wyparzonego i osuszonego słoika, dobrze ugniatamy i wlewamy na wierzch tyle oliwy, żeby powierzchnia pesto była nią całkowicie pokryta.
Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pesto migdałowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: