W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Małe zapiekanki a la pizzaiolo

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Małe zapiekanki a la pizzaiolo

Pizzaiolo to ten dobry człowiek, który robi pizzę. Te małe zapiekanki to to danie, które pizzaiolo by zrobił, gdyby nie miał zagniecionego ciasta...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3-4 ładne pomidory
  • 300 g mozarelli di buffala (z bawolego mleka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 kromek dobrego chleba
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano

Małe zapiekanki a la pizzaiolo - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę także kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Z chleba robimy w tosterze grzanki, po czym - póki gorące - nacieramy każdą kromkę z obu stron przeciętą stroną czosnku. 4 ładne indywidualne (najlepiej podłużne lub owalne) naczynka do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy naprzemiennie pomidory, mozarellę i grzanki. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy oliwą i oprószamy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 20 minut - aż mozarella się stopi, a chleb przyrumieni. Podajemy z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Małe zapiekanki a la pizzaiolo: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Małe zapiekanki a la pizzaiolo przepisy:

  • Bakłażany zapiekane z mozarellą
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
  • Pasta z suszonych pomidorów
    Bardzo smaczna pasta, doskonała po prostu do chleba. Możemy też nadziać nią małe ptysie lub kruche słone babeczki - ozdabiamy paseczkiem suszonego pomidorka i listkiem bazylii.
  • Zimowa aquacotta
    "Gotowana woda" - no, na szczęście nie sama: z dodatkiem pomidorów, grzanek, oliwy, zimowych ziół... Pomidory z puszki zwalniają nas z troski o jakość tych warzyw w jakże trudnym dla nich okresie zimowym.
  • Dynia zapiekana z fetą
    Słodko-słona dynia z chrupiącym wierzchem. Podajemy na główne danie, z ryżem lub sałatką z kuskusu i zieloną sałatą.
  • Pizza ziemniaczana
    Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.




Podziel się linkiem:


Komentarze: