Pizzaiolo to ten dobry człowiek, który robi pizzę. Te małe zapiekanki to to danie, które pizzaiolo by zrobił, gdyby nie miał zagniecionego ciasta...
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Małe zapiekanki a la pizzaiolo - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę także kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Z chleba robimy w tosterze grzanki, po czym - póki gorące - nacieramy każdą kromkę z obu stron przeciętą stroną czosnku. 4 ładne indywidualne (najlepiej podłużne lub owalne) naczynka do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy naprzemiennie pomidory, mozarellę i grzanki. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy oliwą i oprószamy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 20 minut - aż mozarella się stopi, a chleb przyrumieni. Podajemy z sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Małe zapiekanki a la pizzaiolo: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |