Risotto we włoskich barwach narodowych.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Risotto z rukolÄ… na ostro - Opis przyrzÄ…dzania:
Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną, ale się nie zaczną rumienić. Wsypujemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. W międzyczasie myjemy i osuszamy rukolę. Grubsze łodyżki odrywamy i wyrzucamy, resztę grubo siekamy. Papryczki myjemy, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany. Kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy rukolę i papryczki. Smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy rukolę z chilli do ryżu (kiedy już będzie al dente i przestaniemy dolewać wywar). Wsypujemy parmezan i trochę świeżo startej gałki, mieszamy i przykrywamy. Po 3-5 minutach risotto podajemy, wraz z dodatkowym tartym parmezanem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Risotto z rukolą na ostro: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |