Jak większość ziemniaczanych sałatek, i ta doskonała jest do potraw z grilla, szczególnie pikantnych kiełbasek lub dobrze przyprawionych plastrów boczku.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z ziemniaków z kminem rzymskim - Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, dodając łyżeczkę soli. Gotujemy 15-20 minut (w zależności od wielkości, wieku i gatunku ziemniaków), aż będą miękkie. Odcedzamy i kroimy w plasterki. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, robimy sos: szalotkę obieramy i drobniutko siekamy. Mieszamy z winem, octem, kminem rzymskim i 4-5 łyżkami oliwy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Gorące, pokrojone ziemniaki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy szczypiorek, mieszamy i podajemy na letnio.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z ziemniaków z kminem rzymskim: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |