Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.
Przepis na Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza >>
Bardzo eleganckie danie - ciemnozłoty pieróg z łososiem i masą ziół. Pamiętajmy tylko, że lepiej ciasto francuskie leciutko przepiec, niż je nie dopiec... Jeśli mamy talent plastyczny, możemy przed pieczeniem ozdobić wierzch ciasta wycinankami z tegoż.
Przepis na Łosoś z ziołami w cieście francuskim >>
Doskonała, lekka przystawka z ryby najpierw usmażonej, a potem zamarynowanej w pikantnej marynacie. Danie dla wielbicieli zielonych papryczek jalapeno (czyli między innymi dla mnie).
Przepis na Escabeche z białej ryby >>
Belgowie uwielbiają szare krewetki (Crangon crangon), w które zaopatruje ich Morze Północne (podobno krewetki te można odławiać także w Bałtyku - czy ktoś coś słyszał na ten temat?). Najpopularniejszym daniem jest pomidor nadziewany szarymi krewetkami w majonezie, ale takie pieczarki zapieczone na złoto są chyba jeszcze lepsze. A może by tak w sezonie nadziać krewetkami prawdziwki?
Przepis na Pieczarki nadziewane szarymi krewetkami >>
Krewetki przed pieczeniem marynujemy w indyjsko-podobnej zalewie jogurtowej typu tandoori, a po upieczeniu podajemy na wykałaczkach. Doskonałe dla gości.
Przepis na Krewetki marynowane w jogurcie >>
Subtelnie anyżkowy smak świeżego estragonu doskonale pasuje do ryb, choć we Francji to zioło zazwyczaj towarzyszy kurczakowi (na przykład Kurczak pieczony z estragonem). Jeśli różowe filety łososia, polane kremowo-ziołowym sosem, podamy z zielonymi szparagami i groszkiem, to będziemy mieli na talerzu danie nie tylko smaczne i subtelne, ale i szczególnie wiosenne.
Przepis na Łosoś w sosie estragonowym >>
Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...
Przepis na Pieczona makrela z musztardowym sosem >>
Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
Przepis na Pstrąg z krewetkowym sosem >>
Bardzo przyjemna, letnia, egzotyczna sałatka w optymistycznych kolorach. Dla poszukiwaczy przygód.
Przepis na Sałatka rybna z Tahiti >>
No i tak mamy już dwa tysiące przepisów! Przyszło mi do głowy, że numer 2000 musi być spektakularny - a sałatka ze świeżo ugotowanych homarów dokładnie taka jest. Obrane homary mieszamy z lekkim, ziołowym sosem i podajemy na drobnych listkach młodej sałaty.
Przepis na Numer 2000! (sałatka z homara) >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |