W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczarki nadziewane szarymi krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pieczarki nadziewane szarymi krewetkami

Belgowie uwielbiają szare krewetki (Crangon crangon), w które zaopatruje ich Morze Północne (podobno krewetki te można odławiać także w Bałtyku - czy ktoś coś słyszał na ten temat?). Najpopularniejszym daniem jest pomidor nadziewany szarymi krewetkami w majonezie, ale takie pieczarki zapieczone na złoto są chyba jeszcze lepsze. A może by tak w sezonie nadziać krewetkami prawdziwki?

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 sporych pieczarek
  • 75 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 150 g szarych krewetek
  • 50 g tartego gruyera

Pieczarki nadziewane szarymi krewetkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką, usuwamy nóżki.
Odrobiną masła smarujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego pieczarki - oczywiście wgłębieniem do góry.
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Dolewamy po trochu mleko, nadal mieszając. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut, aż będzie gładki i straci smak mąki.
Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy krewetki i mieszamy.
Nadzienie nakładamy na kapelusze i posypujemy tartym gruyerem.
Wstawiamy pieczarki do nagrzanego piekarnika na kwadransik, a w każdym razie do momentu, gdy wierzch będzie przyrumieniony, a grzyby miękkie.
Podajemy na gorąco lub ciepło. Z bagietką, oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pieczarki nadziewane szarymi krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pieczarki nadziewane szarymi krewetkami przepisy:

  • Prościutkie risotto z krewetkami
    Bardzo łatwe, smaczne i szybkie (jakieś pół godziny od początku do końca) risotto z zielonymi i różowymi akcentami. No i chyba zdrowe...
  • Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami
    Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...
  • Zupa kokosowa z krewetkami
    Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.
  • Spaghetti z krewetkami (moje ukochane)
    Naprawdę moja ulubiona pasta: krzyżówka spaghetti con aglio, olio e peperoncino z makaronem z owocami morza. Coś wspaniałego!
  • Odja (odża) z krewetkami
    Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: