Subtelnie anyżkowy smak świeżego estragonu doskonale pasuje do ryb, choć we Francji to zioło zazwyczaj towarzyszy kurczakowi (na przykład Kurczak pieczony z estragonem). Jeśli różowe filety łososia, polane kremowo-ziołowym sosem, podamy z zielonymi szparagami i groszkiem, to będziemy mieli na talerzu danie nie tylko smaczne i subtelne, ale i szczególnie wiosenne.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Łosoś w sosie estragonowym - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rybę szybko myjemy w zimnej wodzie, osuszamy starannie papierem kuchennym i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości (które, o ile napotkamy, usuwamy pęsetką). Solimy i (sorry) pieprzymy ze wszystkich stron.
Mieszamy razem śmietanę, sok z cytryny i siekany estragon.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem śmietanowym. Kawałek papieru do pieczenia przycinamy tak, żeby można nim było otulić rybę z wierzchu, smarujemy masłem i kładziemy na filetach, stroną posmarowaną do nich. Wstawiamy naczynie do piekarnika na 20 minut (ale nie więcej, ryba może być niedopieczona w środku, podczas gdy przegotowana nie będzie smaczna).
W tak zwanym międzyczasie obieramy i drobno siekamy szalotkę.
W garnuszku rozgrzewamy 25 g masła, wrzucamy szalotkę i chwilę smażymy. Dolewamy wermut i gotujemy na sporym ogniu, aż płyn zredukuje się do 1-2 łyżek i przybierze konsystencję syropu.
Łososia wyjmujemy z pieca, przekładamy na ogrzane talerze i trzymamy w cieple. Sos od pieczenia zlewamy do rondelka z szalotką i gotujemy na dużym ogniu, aż zgęstnieje. Dodajemy resztę masła, mieszamy, aż się rozpuści i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porcje łososia polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Łosoś w sosie estragonowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |