W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka rybna z Tahiti

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka rybna z Tahiti

Bardzo przyjemna, letnia, egzotyczna sałatka w optymistycznych kolorach. Dla poszukiwaczy przygód.

Kraj pochodzenia: Tahiti

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g filetów z białej ryby
  • 200 g filetu z łososia
  • 2 cytryny
  • limetka
  • marchewka
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka
  • 200 g gotowanych obranych krewetek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • Tabasco, sos do smaku
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 gałązki świeżej mięty

Sałatka rybna z Tahiti - Opis przyrządzania:

Białą rybę (dorsz, halibut, sola...) i łososia myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Kroimy ryby w kostkę, wkładamy do miski i lekko solimy.
Cytryny i limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Sokiem polewamy ryby, przykrywamy miskę folią i wstawiamy na kwadrans do lodówki.
W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej tarce.
Paprykę i ogórek kroimy w dość drobną kostkę.
Warzywa dodajemy do ryby, dokładamy krewetki i zalewamy dobrze rozmieszanym mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tyle Tabasco, ile nam w duszy gra. Miskę znów przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Szczypiorek i miętę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Tuz przed podaniem posypujemy sałatkę ziołami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka rybna z Tahiti: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku


Podobne do Sałatka rybna z Tahiti przepisy:

  • Ceviche z dorady z mango
    Z klasycznym ceviche ten przepis nie ma wiele wspólnego, to raczej wariacja na temat w stylu fusion. Dorada jest jednak coraz bardziej popularna, łatwo ją dostać w stanie bardzo świeżym, a i mango chyba każdy lubi?
  • Rougail morelowy
    *!*3910*!* to rodzaj bardzo ostrej salsy z wyspy Le Reunion, zazwyczaj robionej z pomidorów. W tym jednak przepisie robimy rougail z moreli z typowymi dla dania przyprawami.
  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Chutney z bakłażana i dyni Chutney z bakłażana i dyni
    Jesień - czas przetworów. Akurat przypadkiem trafiłam na ten przepis w ostatnim numerze Food and Travel i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Chutney wygląda bardzo przyjemnie, ale czy jest równie dobry, okaże się dopiero za miesiąc (smaki muszą się przegryźć).


Podziel się linkiem:




Komentarze: