W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczona makrela z musztardowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Pieczona makrela z musztardowym sosem

Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z makreli ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • suszona ostra papryka
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany

Pieczona makrela z musztardowym sosem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Makrelę myjemy, osuszamy i pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości. Układamy filety na talerzu.
Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Rozmaryn myjemy, osuszamy, oskubujemy igły i drobno je siekamy.
Mieszamy razem czosnek, połowę natki, rozmaryn, 100 ml oliwy i sok z połowy cytryny. Dodajemy nieco ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.
Każdy filet polewamy łyżką marynaty, przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Blachę wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Przekładamy filety skórą do góry na blachę i wstawiamy pod opiekacz. Pieczemy 5-7 minut, aż skórka zbrązowieje na brzegach (filety zaczną się skręcać pod wpływem gorąca, więc skórka nie będzie równo podpieczona). Odwracamy i pieczemy jeszcze 5 minut.
W tym czasie wlewamy do garnuszka resztę marynaty, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy musztardę i śmietanę, podgrzewamy - mieszając - niemal do wrzenia, doprawiamy do smaku.
Upieczone filety przekładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem i posypujemy resztą natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pieczona makrela z musztardowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pieczona makrela z musztardowym sosem przepisy:

  • Indyjska ryba marynowana w jogurcie
    Błyskawiczna ryba w delikatnej marynacie z garam masala. Podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki, a mnie także bardzo tu pasuje raita, choć - szczerze - nie mam pojęcia, czy jest to właściwy temu daniu dodatek.
  • Pstrąg z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
  • Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami
    Klasyczne francuskie danie (filets de truite aux girolles), proste i wyrafinowane jednocześnie. Do pstrąga podajemy malutkie gotowane kartofelki i jakąś zieloną jarzynkę - może szpinak w liściach albo brokuły...
  • Łosoś teriyaki z makaronem sojowym
    Japońska marynata teriyaki doskonale służy łososiowi, nadając mu nie tylko egzotyczny smak, ale i ładny kolor. A sałatka z makaronu sojowego jest pyszna!
  • Sałata z piersią kaczki
    Doskonały letni lunch lub przystawka przed grillową kolacją. Piersi kaczki pieczemy w piekarniku lub nad węglami, zaś po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy na mieszanej sałacie skropionej ciekawą odmianą sosu vinaigrette.


Podziel się linkiem:




Komentarze: