Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczona makrela z musztardowym sosem - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Makrelę myjemy, osuszamy i pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości. Układamy filety na talerzu.
Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Rozmaryn myjemy, osuszamy, oskubujemy igły i drobno je siekamy.
Mieszamy razem czosnek, połowę natki, rozmaryn, 100 ml oliwy i sok z połowy cytryny. Dodajemy nieco ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku.
Każdy filet polewamy łyżką marynaty, przykrywamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Blachę wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Przekładamy filety skórą do góry na blachę i wstawiamy pod opiekacz. Pieczemy 5-7 minut, aż skórka zbrązowieje na brzegach (filety zaczną się skręcać pod wpływem gorąca, więc skórka nie będzie równo podpieczona). Odwracamy i pieczemy jeszcze 5 minut.
W tym czasie wlewamy do garnuszka resztę marynaty, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy musztardę i śmietanę, podgrzewamy - mieszając - niemal do wrzenia, doprawiamy do smaku.
Upieczone filety przekładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem i posypujemy resztą natki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pieczona makrela z musztardowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |