Doskonała, lekka przystawka z ryby najpierw usmażonej, a potem zamarynowanej w pikantnej marynacie. Danie dla wielbicieli zielonych papryczek jalapeno (czyli między innymi dla mnie).
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Escabeche z białej ryby - Opis przyrządzania:
Rybę szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy filety w szklanym naczyniu.
Limetki szorujemy w gorÄ…cej wodzie, wyciskamy sok. Sokiem polewamy rybÄ™ i odstawiamy na kwadransik.
Po tym czasie odlewamy sok i rybę znów osuszamy papierem.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki ryby i smażymy na złoto z obu stron (po 5-6 minut z każdej strony). Solimy.
Ostrożnie przekładamy usmażoną rybę do szklanego naczynia.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
CebulÄ™ obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelnię wlewamy kolejne 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, pieprz, kmin, oregano, listki laurowe i papryczki jalapeno i smażymy, mieszając, przez 2 minuty.
Zwiększamy ogień, dodajemy cebulę i ocet, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy 1/2 szklanki oliwy, mieszamy. Marynatą polewamy usmażoną rybę i odstawiamy do wystygnięcia.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Tuż przed podaniem odcedzamy rybę z marynaty, przybieramy plasterkami limetki, czerwonymi papryczkami chilli i świeżą kolendrą.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Escabeche z białej ryby: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna