W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Znakomity dorsz z tymiankiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Znakomity dorsz z tymiankiem

Bardzo prosty sposób na ładny, soczysty kawałek dorsza, jednej z najlepszych ryb na świecie. Podajemy z piure z ziemniaków, albo małymi gotowanymi kartofelkami, albo smażonymi, albo pieczonymi w plastrach...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g grubych filetów z dorsza bez skóry
  • garść mąki
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 4 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • ćwiartki cytryny do podania

Znakomity dorsz z tymiankiem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rybę myjemy, pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości i kroimy na 4 zgrabne porcje.
każdy kawałek ryby solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron, po czym obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Na sporej patelni (każdy kawałek powinien mieć miejsce dla siebie, inaczej ryba będzie się dusić, nie smażyć) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i masło. Wkładamy rybę i smażymy na średnim ogniu, aż dorsz się zarumieni.
Przekładamy rybę na żaroodporny półmisek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy w cienkie paseczki.
Wyjmujemy rybę z pieca, obsypujemy czosnkiem, tymiankiem i natką i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy jeszcze na parę minut do piekarnika, aż ryba będzie zupełnie upieczona (czyli biała w środku), ale nie za długo, bo dorsz zrobi się gumowaty i suchy.
Podajemy rybę polaną sosikiem od pieczenia, z ćwiartkami cytryny i dowolną postacią ziemniaków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Znakomity dorsz z tymiankiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Znakomity dorsz z tymiankiem przepisy:

  • Odchudzający dorsz z gremolatą Odchudzający dorsz z gremolatą
    Lekkie rybne danie bez tłuszczu (jeśli nie odchudzamy się właśnie, do sosu dodajemy kawałek masła). Podajemy z gotowanym kartofelkami z koperkiem i miską mieszanej sałaty.
  • Dorsz z grzybami po chińsku
    Bardzo przyjemny (w sensie prosty, smaczny, zdrowy, szybki, niezbyt drogi itd.) sposób na spożycie białej, chudej rybki. Słodko-kwaśny sos z grzybami shiitake ma wszelkie zalety chińskiego fast foodu, będąc przy okazji pozbawionym podejrzanych dodatków. Pyszności!
  • Dorsz smażony z warzywami
    Wszystko z jednego garnka, a konkretnie patelni. Kawałki ryby, owinięte włoską szynką, i rumiane warzywa - pyszne i w dodatku całkiem good for you (jeśli nie liczyć smażenia).
  • Dorsz po flamandzku
    Ponoć przepis ten ma średniowieczny rodowód - chętnie wierzę, gdyż do dzisiaj w Belgii popularna jest ryba w lekko kwaskowatym sosie z białego wina z ziołami i skądś musiało się to wziąć...
  • Dorsz pieczony z chorizo
    Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.


Podziel się linkiem:




Komentarze: