Dawno, dawno temu byłam na wielkim przyjęciu u Kanadyjczyków. Na główne danie pani domu zrobiła indyka, ale nie w całości, tylko w kawałkach. Kawałki były smażone, a potem zalane takim właśnie sosem, z żurawinami i śmietaną. Było to bardzo dobre (podane z ryżem i jakimiś jarzynami, ale nie pamiętam już, jakimi).
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną - Opis przyrządzania:
Żurawiny płuczemy na durszlaku, wyrzucamy te przywiędłe. Wsypujemy owoce do rondla i dolewamy litr zimnej wody.
Wsypujemy cukier i stawiamy rondel na dużym ogniu. Zagotowujemy, mieszając, po czym gotujemy z pół godziny, aż żurawiny się rozgotują i sos zgęstnieje.
Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę soli, sporo świeżo zmielonego pieprzu i masło.
Śmietanę rozbełtujemy w kubku, dodajemy łyżkę gorących żurawin i mieszamy. Wlewamy do sosu, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy, po czym podajemy w sosjerce lub mieszamy z usmażonymi kawałkami białego mięsa.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ciepły sos żurawinowy ze śmietaną: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna