Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotleciki z fasoli i grzybów - Opis przyrządzania:
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Grzyby czyścimy, ocieramy ściereczką z paprochów i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek, kolendrę i kmin. Smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż cebula zmięknie.
Dodajemy grzyby i smażymy przez 10 minut, aż będą miękkie.
Fasolę odcedzamy na sicie, po czym wrzucamy do malaksera. Miksujemy na masę, ale nie bardzo gładką.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do fasoli.
Do masy dodajemy uduszone grzyby, mieszamy i doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem.
Z masy formujemy 4 kotlety - żeby masa się nie lepiła, oprószamy sobie ręce mąką. Obtaczamy kotlety w reszcie mąki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy kotlety i smażymy na złoty kolor - przewracamy delikatnie, najlepiej szeroką łopatką kuchenną.
Podajemy z dowolną postacią ziemniaków i wszelakimi jarzynami lub tez robimy z kotletów hamburgery: bułka, keczup, musztarda i warzywa.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kotleciki z fasoli i grzybów: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska