W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem

Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem

Bardzo zimowa i bardzo pyszna klasyczna zapiekanka z ziemniaków - tym razem z miłym dodatkiem niebieskiego sera. Jemy ją natychmiast po wyjęciu z pieca - możemy podać jeszcze sałatę z winegretem lub (w wersji bardziej wystawnej) rozmaite francuskie wędliny i marynaty dla zaostrzenia smaku.

Kraj pochodzenia: Francja-Delfinat i Owernia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg (750 g) ziemniaków o zwartym miąższu
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g niebieskiego sera (np. bleu d'Auvergne)
  • 2 szklanki (pół litra) kremowej śmietanki

Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w równe cienkie plasterki, najlepiej w malakserze z odpowiednią nakładką, na przyrządzie zwanym mandoliną lub przy pomocy bardzo ostrego noża.
Wkładamy ziemniaki do miski, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, doprawiamy tez do smaku niezbyt dużą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy.
Połowę ziemniaków przekładamy do żaroodpornej formy. Posypujemy pokruszonym niebieskim serem i przykrywamy resztą ziemniaków.
Polewamy ziemniaki równomiernie śmietanką i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy zapiekankę do piekarnika na jakąś godzinkę. Ziemniaki powinny być miękkie (przekłuwamy zapiekankę do samego dna ostrym nożem, jeśli przechodzi bez problemu, to ziemniaki są w porządku), a wierzch porządnie przyrumieniony.
Zapiekankę podajemy bardzo gorącą, ewentualnie z wyborem francuskich wędlin oraz korniszonkami i cebulkami z octu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Gratin dauphinois (czyli zapiekanka z Delfinatu) z niebieskim serem przepisy:

  • Gruszki z niebieskim serem
    Gruszki, ser i orzechy to tak odpowiedni zestaw, że niezliczone są dania na nim oparte. Połączenie słodyczy owoców i wyraźnie słonego smaku niebieskiego sera jest wyjątkowo udane.
  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Brokuły zapiekane z cheddarem
    Typowo amerykańska zapiekanka z warzyw w serowym sosie. Za Oceanem uważa się ją za dodatek do mięsa, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako solidne wegetariańskie samodzielne danie, obiadowe lub kolacyjne. Do tego obowiązkowo sałata z sosem winegret lub sałatka z pomidorów i papryki, a najlepiej i jedno i drugie.
  • Dynia zapiekana po francusku
    Idzie jesień, bardzo już wyraźnie, a to oznacza dużo dyń w domu i dużo dań z dyń (proszę zwrócić uwagę na zgrabną aliterację!). "Naszła mnie" ostatnio ta właśnie zapiekanka, i ze wstydem wyznaję, iż we dwie, z Przyjaciółką Dżemilą, dałyśmy radę całej porcji... Z dodatkiem smażonej wątróbki cielęcej. I wina. Jesień.
  • Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków
    Bardzo prosta, ale równie smaczna salsa o pięknym pomarańczowym kolorze. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z potrzebą (ja tam lubię dużo). Podajemy do wszelkich dań mięsnych o rodowodzie meksykańskim.


Podziel się linkiem:




Komentarze: