Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Koper włoski z pomarańczą - Opis przyrządzania:
Koper obieramy z zewnętrznych, twardych warstw. Odcinamy podstawę i zielone "puchate" listki. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy najpierw pionowo na pół, a potem w cienkie plasterki.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zwiotczeje (3-4 minuty).
Dodajemy koper włoski, sok z pomarańczy i różowy pieprz. Mieszamy, lekko solimy i patelnię przykrywamy. Dusimy jarzynki na małym ogniu przez kwadrans mniej więcej - koper powinien być zupełnie miękki, a sos nieco zgęstnieć.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Koper włoski z pomarańczą: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |