Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 20-30 małych kawałków
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mazurek kokosowo-orzechowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 20x30 cm, może być trochę mniejsza) smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do miski i dodajemy 125 g (czyli 2/3 szklanki) cukru. Mikserem ucieramy masło z cukrem na gładką i puszystą masę (ale nie oszukujmy się, cukier się nie rozpuści).
185 g mąki (to mniej więcej półtorej standardowej szklanki, jeśli ktoś nie ma wagi) przesiewamy razem z łyżeczką proszku i szczyptą soli. Dodajemy do kremu maślanego i zagniatamy ręką na ciasto - najprawdopodobniej ciasto będzie się mocno kruszyło, ale tak ma być i wszystko jest w porządku. Przekładamy (lub przesypujemy) ciasto do przygotowanej formy i starannie w niej ugniatamy tak, by wszędzie miało równą grubość.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 10 minut - powinno stwardnieć i lekko się zazłocić.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Temperaturę obniżamy do 160 stopni.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem przez minutę. Dodajemy resztę (czyli 185 g - całą szklankę) cukru i miksujemy przez kolejną minutę.
Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki i pół łyżeczki proszku, mieszamy.
Dodajemy wiórki i orzechy - mogą być każde, skautom dałam mieszankę pistacji, orzechów włoskich i laskowych, bo takie akurat miałam pod ręką - i starannie mieszamy.
Masę kokosowo-orzechową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 45 minut - masa powinna zastygnąć i ładnie się przyrumienić.
Mazurek przed pokrojeniem zupełnie studzimy.
Kroimy - jak każdy mazurek - na małe prostokątne kawałki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mazurek kokosowo-orzechowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |