W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek kokosowo-orzechowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mazurek kokosowo-orzechowy

Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 20-30 małych kawałków

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej do smarowania formy
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g + 185 g jasnobrązowego cukru (czyli razem 310 g)
  • 185 g + 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka siekanych mieszanych orzechów

Mazurek kokosowo-orzechowy - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 20x30 cm, może być trochę mniejsza) smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do miski i dodajemy 125 g (czyli 2/3 szklanki) cukru. Mikserem ucieramy masło z cukrem na gładką i puszystą masę (ale nie oszukujmy się, cukier się nie rozpuści).
185 g mąki (to mniej więcej półtorej standardowej szklanki, jeśli ktoś nie ma wagi) przesiewamy razem z łyżeczką proszku i szczyptą soli. Dodajemy do kremu maślanego i zagniatamy ręką na ciasto - najprawdopodobniej ciasto będzie się mocno kruszyło, ale tak ma być i wszystko jest w porządku. Przekładamy (lub przesypujemy) ciasto do przygotowanej formy i starannie w niej ugniatamy tak, by wszędzie miało równą grubość.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 10 minut - powinno stwardnieć i lekko się zazłocić.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Temperaturę obniżamy do 160 stopni.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem przez minutę. Dodajemy resztę (czyli 185 g - całą szklankę) cukru i miksujemy przez kolejną minutę.
Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki i pół łyżeczki proszku, mieszamy.
Dodajemy wiórki i orzechy - mogą być każde, skautom dałam mieszankę pistacji, orzechów włoskich i laskowych, bo takie akurat miałam pod ręką - i starannie mieszamy.
Masę kokosowo-orzechową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 45 minut - masa powinna zastygnąć i ładnie się przyrumienić.
Mazurek przed pokrojeniem zupełnie studzimy.
Kroimy - jak każdy mazurek - na małe prostokątne kawałki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek kokosowo-orzechowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Mazurek kokosowo-orzechowy przepisy:

  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
  • Mazurek czekoladowy (mój domowy)
    W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...
  • Mazurek kajmakowy na bogato
    Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
  • Mazurek owsiany z polewą imbirową
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.


Podziel się linkiem:




Komentarze: