Wiosenna sałatka z młodych listków szpinaku z majonezowo-musztardowym sosem. Z kawałkiem świeżej bagietki lub razowego chleba staje się doskonałym daniem kolacyjnym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Prościutka sałatka ze szpinaku z jajkami - Opis przyrządzania:
Szpinak przebieramy, pozbawiamy ogonków i bardzo starannie płuczemy w kilku wodach. Po umyciu równie starannie osuszamy - np. w czystej ściereczce.
Jajka nakłuwamy, wkładamy do rondelka z zimną wodą i stawiamy na ogniu. Gotujemy jajka 3 minuty od zagotowania wody, po czym gasimy ogień, jajka przykrywamy i trzymamy tak przez 10 minut. Jajka studzimy pod strumieniem zimnej wody, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mieszamy razem majonez i musztardÄ™, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, ostrÄ… paprykÄ… i dodajemy kmin rzymski.
Parmezan kroimy w cieniutkie płatki (najlepiej nożykiem do warzyw).
Listki szpinaku rozdzielamy między 4 talerze. Na szpinaku kładziemy sprawiedliwie jajka i polewamy sosem.
Na koniec posypujemy orzeszkami piniowymi i płatkami parmezanu i od razu podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Prościutka sałatka ze szpinaku z jajkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska