Włoska zapiekanka z kopru i porów, ze sporą ilością parmezanu. Lubię zjeść do niej po prostu kawałek bagietki (pyszna kolacja, z kieliszkiem różowego wina), ale możemy tę zapiekankę potraktować też jako jarzynkę do mięsa, czy – jeszcze lepiej – ryby.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mój ulubiony koper włoski (zapiekany) - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Zagotowujemy garnek osolonej wody.
Koper obieramy z zewnętrznych (grubych i łykowatych) warstw, przycinamy podstawy i odcinamy zielone puchate listki. Każdą bulwę tniemy pionowo na 8 części i wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy ciemnozielone końce i korzonkowe podstawy, kroimy w krążki i płuczemy na sicie, po czym starannie osączamy z wody.
Ładną żaroodporną formę smarujemy łyżką masła.
Kawałki kopru zanurzamy w mące z obu stron i kładziemy w formie.
4 łyżki masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pory, solimy i podsmażamy, ale nie tak, żeby się zarumieniły – muszą zwiotczeć i zrobić się lekko szkliste. Układamy pory równą warstwą na koprze i posypujemy szklanką tartego parmezanu. Na wierzch kładziemy resztę masła w kawałeczkach i zapiekamy do zrumienienia, czyli jakieś pół godziny.
Podajemy na gorąco lub ciepło, jako dodatek do ryby lub pieczonego mięsa. Albo jako samodzielne, delikatne danie kolacyjne.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Mój ulubiony koper włoski (zapiekany): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |