W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi

Lody bez maszynki, o miłym smaku ajerkoniaku (o, do rymu wyszło...). Dzięki dodatkowi alkoholu, lody mają miękką i kremową konsystencję, a ciasteczka amaretti miło chrupią. Lody podajemy w zgrabnych kostkach i polewamy sosem z borówek amerykańskich.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 200 ml kremowej zimnej śmietanki
  • garść ciasteczek amaretti
  • 400 g borówek amerykańskich
  • cukier puder do smaku
  • sok z cytryny

Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi - Opis przyrządzania:

Prostokątną formę (mniej więcej 24x12 cm) wykładamy plastikową folią.
Wanilie kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy czarne lepkie pesteczki. Wkładamy je do żaroodpornej miski, dodajemy żółtka, cukier i ajerkoniak, mieszamy. Stawiamy miskę na garnku z niemal wrzącą wodą i ubijamy mikserem na gęstą, puszystą masę.
Zdejmujemy z ognia i studzimy, najlepiej w misce z zimną wodą. Co jakiś czas mieszamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy z masą ajerkoniakową.
Amaretti kruszymy na kawałki i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Wlewamy krem do przygotowanej formy, przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do zamrażalnika na noc.
Przed podaniem przygotowujemy sos: borówki myjemy i połowę z nich wkładamy do rondelka. Dodajemy płaską łyżkę cukru pudru i odrobinę soku z cytryny i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy niemal do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Kiedy borówki zaczną pękać, zdejmujemy sos z ognia i lekko studzimy.
Lody wyjmujemy z zamrażalnika i z formy, zdejmujemy folię. Kroimy lody w spore kostki i kładziemy na talerzach. Oblewamy dokoła ciepłym sosem i posypujemy resztą borówek.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Parfait z ajerkoniakiem i borówkami amerykańskimi przepisy:

  • Krem czekoladowy z cassisem
    Bardzo prosty deser "gościowy" - kwaskowaty sos owocowy mile kontrastuje z intensywnie czekoladowym kremem. I krem, i sos robimy wcześniej i składamy do kupy tuż przed podaniem.
  • Krem z miodem i letnimi owocami
    Delikatny kremik z miodem i sezamem doskonale komponuje się z cierpko-słodkimi owocami. W przepisie proponuję maliny, truskawki i borówki amerykańskie, ale oczywiście mogą to też być jeżyny, jagody lub - mmm - poziomki.
  • Wspaniały letni deser
    Coś wspaniałego! Świeże i piękne owoce jagodowe zamrażamy, a potem podajemy z ciepłym białym sosem czekoladowym...
  • Pasteis de Nata z ajerkoniakiem
    Klasyczne portugalskie ciastka, uszlachetnione odrobiną ajerkoniaku i skórki pomarańczowej.
  • Ananas z vin santo
    Cieniutkie plastry świeżego ananasa w syropie z włoskiego słodkiego wina... Dobre i odświeżające po sutym obiedzie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: