W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kartoflanka z boczniakami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Kartoflanka z boczniakami

Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.

Kraj pochodzenia: Kraje Cesarsko-Królewskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • maÅ‚a cebulka
  • 4 Å‚yżki masÅ‚a
  • 400 g mÄ…czystych ziemniaków
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru woÅ‚owego
  • majeranek
  • 50 g wÄ™dzonego boczku
  • 4 Å‚adne boczniaki
  • siekana natka do posypania

Kartoflanka z boczniakami - Opis przyrzÄ…dzania:

CebulkÄ™ obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła. Dodajemy cebulkę i smażymy na małym ogniu, aż zrobi się szklista.
W tak zwanym międzyczasie obieramy i płuczemy ziemniaki, po czym kroimy je w sporą kostkę. Dodajemy do cebulki, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez 5 minut.
Wlewamy wywar, dodajemy trochę soli, pieprzu i majeranku do smaku i zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będa zupełnie miękkie.
ZupÄ™ miksujemy w blenderze i przecieramy przez sitko z powrotem do garnka.
Boczek kroimy w cieniutkie paski.
Boczniaki ocieramy ściereczką z paprochów, kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy czwartą łyżkę masła, wrzucamy boczek, a po chwili boczniaki. Smażymy, mieszając, aż boczek i grzyby będą rumiane. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy, posypujemy boczkiem z boczniakami (o, jak ładnie to wyszło) oraz natką i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Kartoflanka z boczniakami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: