Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.
Kraj pochodzenia: Kraje Cesarsko-Królewskie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kartoflanka z boczniakami - Opis przyrzÄ…dzania:
CebulkÄ™ obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła. Dodajemy cebulkę i smażymy na małym ogniu, aż zrobi się szklista.
W tak zwanym międzyczasie obieramy i płuczemy ziemniaki, po czym kroimy je w sporą kostkę. Dodajemy do cebulki, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez 5 minut.
Wlewamy wywar, dodajemy trochę soli, pieprzu i majeranku do smaku i zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będa zupełnie miękkie.
ZupÄ™ miksujemy w blenderze i przecieramy przez sitko z powrotem do garnka.
Boczek kroimy w cieniutkie paski.
Boczniaki ocieramy ściereczką z paprochów, kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy czwartą łyżkę masła, wrzucamy boczek, a po chwili boczniaki. Smażymy, mieszając, aż boczek i grzyby będą rumiane. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy, posypujemy boczkiem z boczniakami (o, jak ładnie to wyszło) oraz natką i od razu podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Kartoflanka z boczniakami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |