W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kartoflanka z boczniakami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Kartoflanka z boczniakami

Bardzo przyjemna zupa-krem z podsmażonymi boczniakami - połączenie ziemniaków i grzybów w zupie jest typowe dla krajów byłego Imperium Cesarsko-Królewskiego.

Kraj pochodzenia: Kraje Cesarsko-Królewskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała cebulka
  • 4 łyżki masła
  • 400 g mączystych ziemniaków
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru wołowego
  • majeranek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 4 ładne boczniaki
  • siekana natka do posypania

Kartoflanka z boczniakami - Opis przyrządzania:

Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła. Dodajemy cebulkę i smażymy na małym ogniu, aż zrobi się szklista.
W tak zwanym międzyczasie obieramy i płuczemy ziemniaki, po czym kroimy je w sporą kostkę. Dodajemy do cebulki, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez 5 minut.
Wlewamy wywar, dodajemy trochę soli, pieprzu i majeranku do smaku i zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będa zupełnie miękkie.
Zupę miksujemy w blenderze i przecieramy przez sitko z powrotem do garnka.
Boczek kroimy w cieniutkie paski.
Boczniaki ocieramy ściereczką z paprochów, kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy czwartą łyżkę masła, wrzucamy boczek, a po chwili boczniaki. Smażymy, mieszając, aż boczek i grzyby będą rumiane. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy, posypujemy boczkiem z boczniakami (o, jak ładnie to wyszło) oraz natką i od razu podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Kartoflanka z boczniakami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kartoflanka z boczniakami przepisy:


Podziel się linkiem:




Komentarze: