W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki cielęce z gorgonzolą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki cielęce z gorgonzolą

Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. Kluseczki ze świeżego szpinaku).

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 medalionów (okrągłych kotlecików) z polędwiczki cielęcej
  • 120 g gorgonzoli
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • mały pęczek bazylii

Polędwiczki cielęce z gorgonzolą - Opis przyrządzania:

Mięso szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Lekko solimy i mocniej (pardon) pieprzymy.
Gorgonzolę kroimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżką masła. Na dobrze gorący tłuszcz kładziemy mięso - najpierw 6 medalionów, żeby miały wystarczająco dużo miejsca - i smażymy 5 minut z jednej strony (powinny być przyrumienione). Odwracamy, smażymy tylko minutę, po czym przekładamy na żaroodporny półmisek, stroną mniej przysmażoną do góry. Smażymy w ten sam sposób resztę mięsa.
Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy.
Posypujemy bazylią mięso, po czym na każdym kotleciku kładziemy kawałeczek sera.
Wstawiamy cielęcinę pod opiekacz i trzymamy tam, aż ser zacznie bąblować i leciutko się przyrumieni. Pilnujemy!
Na ogrzanych talerzach kładziemy po 3 kotleciki na porcję, ozdabiamy listkiem bazylii i podajemy z kluseczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki cielęce z gorgonzolą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Polędwiczki cielęce z gorgonzolą przepisy:

  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami
    Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.
  • Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną
    Bardzo dziwny przepis - natrafiłam na niego w trakcie przegrzebywania się przez tony wycinków, jakich jestem szczęśliwą posiadaczką. Nie mam pojęcia, czy to działa, czy pasta z surowej szynki, jaką się smaruje mięso, nie wypada w trakcie grillowania, ale mam zamiar w ten weekend spróbować. To znaczy w sobotę, bo w niedzielę mają być burze o charakterze gwałtownym - czy grill z pokrywą ściąga pioruny?
  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!


Podziel się linkiem:




Komentarze: