Strasznie śmieszny, hiper-amerykański przepis na deserowy (dyniowy!) sos do maczania ciasteczek lub herbatników. Słodki, gęsty, lekko piernikowy, kremowy - znakomity na kinderbal!
Serek wyjmujemy z lodówki, żeby zmiękł.
Ręcznym mikserem miksujemy serek z piure z dyni, dodając stopniowo cukier - nie musi być cały, dodajemy tyle, żeby krem był słodki, ale nie przesłodki!
Doprawiamy dip mielonym cynamonem i imbirem (ja lubię dużo imbiru, ale dzieci niekoniecznie) i już! Gotowe!
Dip pasuje świetnie do ciasteczek imbirowych, pierniczków i tym podobnych "maczadełek".
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Słodki dip dyniowy: można zrobić wcześniej
Placek imbirowy z lukrem Święta idą - czas na pierniki i różne inne pachnące korzeniami ciasta. Anglosasi robią bardzo dobre ciasta imbirowe (to chyba ich najulubieńsza przyprawa), z dodatkiem kawałków imbiru w syropie i z ciemnym cukrem lub melasą. Pyszne z filiżanką... no tak, herbaty, rzecz jasna.
Przepyszne kokosanki Doskonałe ciasteczka dla wielbicieli kokosa (dzień dobry) - słodkie, ale nie za bardzo, wilgotne, chrupiące z wierzchu, lepkie w środku, bardzo kokosowe, słowem naprawdę przepyszne! I znakomite na Święta...
Imbirowy krem brulee Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
Sernik pani Lalki (szarpany) Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.