Ostatnio mój najulubieńszy sos do sałaty - każdej, dodam. Świetnie pasuje do cykorii lub endywii, ale ze szpinakiem też jest świetny. Ze zwykłą sałatą znakomity. Z rukolą też. A ostatnio maczaliśmy w nim różyczki podgotowanych brokułów...
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: szklanka
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Vinaigrette z syropem klonowym - Opis przyrzÄ…dzania:
MusztardÄ™ rozcieramy z syropem klonowym.
Po trochu dodajemy ocet, cały czas ukręcając, a potem - powoli, cienkim strumyczkiem - oliwę z oliwek.
Ukręcamy, aż sos lekko zgęstnieje, po czym doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Sos przechowujemy z zakręconym słoiku w lodówce, ale pamiętamy, żeby wyjąć go z godzinę przed użyciem, a tuż przed wymieszaniem z sałatą dobrze wstrząsnąć - tylko uważajcie, żeby przy wstrząsaniu słoik był naprawdę dobrze zakręcony, bo zdarzyło mi się tego nie sprawdzić i rezultat był, no cóż - wstrząsający!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Vinaigrette z syropem klonowym: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | SierpieÅ„ 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |