W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera

Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera

Ze wszystkich sosów do zimowych sałat najwyżej cenię sobie te z niebieskiego sera - świetnie współgrają z cykorią, radicchio i endywią, Ten sos możemy również potraktować jako dodatek do pieczonych ziemniaków - bardzo po amerykańsku!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2 i 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka dobrego gęstego majonezu
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu z cydru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 50 g niebieskiego sera o zdecydowanym smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera - Opis przyrządzania:

Mieszamy w misce majonez, śmietanę, ocet i oregano.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do sosu.
Koper włoski wsypujemy na małą patelenkę, stawiamy na średnim ogniu i podpiekamy chwilę, mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zdejmujemy z ognia, studzimy i roztłukujemy w moździerzu. Dodajemy do sosu.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do sosu i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Miskę z sosem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy i tuż przed podaniem dodajemy do sosu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera przepisy:

  • Sałata z awokado i niebieskim serem
    Prościutka sałata z dobrych składników kontrastujących ze sobą zarówno smakiem, jak i konsystencją. Odpowiednia na każda okazję: od lunchu przez obiad rodzinny, aż po kolację dla gości.
  • Sandwiczowe paluszki z pastą serową
    Smaczne kanapki z razowego chleba. Jeśli gotowe sandwicze pokroimy w zgrabne kwadraty, możemy je podać jako pogryzkę do drinków.
  • Sałatka po Dniu Dziękczynienia
    Nie da się zjeść całego indyka wraz z dodatkami w ciągu jednego obiadu... Anglosasi mają nieprzebraną ilość przepisów na dania z resztek wielkiego ptaszyska; oto jeden z nich - na sałatkę (niemal) równie solidną, co sam zasadniczy posiłek...
  • Amerykański dip z niebieskiego sera
    Gęsty i pyszny sos do maczania różności, choćby kawałków surowych warzyw, szczególnie selera naciowego. Klasycznie podaje się go do łagodzenia palącego smaku skrzydełek z grilla.
  • Cykoria z szynką i sosem serowym
    Belgowie potrafią z cykorią zrobić nawet pizzę... Ten przepis nie idzie tak daleko, a duszona cykoria w skorupce z rumianej szynki, podlana "mocnym" sosem serowym, jest naprawdę bardzo pyszna. Jedno z moich ulubionych dań.


Podziel się linkiem:




Komentarze: