Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dip z kolendrÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Kolendrę myjemy, starannie osuszamy i drobno siekamy - razem z łodyżkami, które mają naprawdę dużo smaku.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i białe "żeberka". Myjemy, osuszamy i kroimy w maleńką kostkę.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zrobią się złote - uwaga! trzeba pilnować, bo bardzo łatwo się przypalają. Studzimy i siekamy.
Mieszamy razem serek mascarpone, kolendrÄ™, paprykÄ™ i orzeszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja lubiÄ™ sporo), solÄ… i pieprzem.
Dip przekładamy do miseczki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dip z kolendrą: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska