Słodki i ostry zarazem, azjatycki w duchu sosik do maczania rozmaitych chrupiących kąsków - kawałków warzyw, tempury, smażonych ziemniaczków, krewetek itp. Można zrobić go wcześniej, bo dobrze się przechowuje.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
5 dojrzałych pomidorów typu Roma
2 czerwone papryczki chilli
4 zÄ…bki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
5 łyżek brązowego cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki sosu rybnego
Dżem-sos z pomidorów - Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i kroimy w kawałki.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i ogonki, myjemy i kroimy w kawałki.
Czosnek obieramy.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
Do malaksera lub blendera wkładamy pomidory, chilli, czosnek i imbir, dodajemy cukier, ocet i sos rybny i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka i wymiesza.
Przelewamy masę do garnka, dolewamy ciut wody i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dżem (właściwie dżem to się smaży...) przez pół godziny, aż zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierał do dna.
Zdejmujemy z ognia, studzimy i przekładamy do naczynia z przykrywką - żeby powierzchnia nie ciemniała. Trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Dżem-sos z pomidorów: można zrobić wcześniej
Pomidory w kokosowym sosie Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
Cejlońskie curry z buraczków Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
Buraczki z pomidorami Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.
Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw Szczęśliwy, bo marokański - a w Maroku siedem to liczba kojarząca się ze szczęściem. W tym daniu mamy właśnie tyle warzyw: marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, cebulę, pomidory i groch włoski. Porcja jest ogromna, na osiem osób, ale gulasz można zamrozić w porcjach i mieć na "zaś". Zdjęcie (też szczęśliwe) Anny Nowak.
Tajska sałatka z zielonych warzyw Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).