W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czarny mus czekoladowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Czarny mus czekoladowy

Absolutny klasyk - mus czekoladowy według wszelkich francuskich zasad. Jeśli ktoś woli czekoladę mleczną, niech kliknie gdzie indziej (mus z mlecznej czekolady z Cointreau, na przykład).

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mocnej czarnej kawy z ekspresu
  • 7 jajek
  • gorzkie i dobre kakao do posypania

Czarny mus czekoladowy - Opis przyrządzania:

Do małego rondelka wlewamy kawę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do kawy. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, aż czekolada zmięknie na tyle, że da się rozmieszać w kawie na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek. Kiedy czekolada się już rozpuści, zdejmujemy rondelek z ognia. Studzimy chwilę (żeby nie była wściekle gorąca). Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli. Do masy czekoladowo-żółtkowej dodajemy 1/3 ubitych białek i dokładnie mieszamy. Resztę białek kładziemy na masie czekoladowej i tym razem mieszamy bardzo delikatnie, choć stanowczo, metalową dużą łyżką, krojąc przez środek i podbierając od spodu, aż wszystkie białka dokładnie wmieszają się w masę. Dobrze wymieszany mus przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Mus podajemy zimny, posypany gorzkim kakao.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Czarny mus czekoladowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Czarny mus czekoladowy przepisy:

  • Bardzo czekoladowy mus
    Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
  • Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
  • Mus czekoladowo-orzechowy
    Nutella dla dorosłych.
  • Mus czekoladowo-pomarańczowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.




Podziel się linkiem:


Komentarze: