W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Alzacka tarta z jabłkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Alzacka tarta z jabłkami

Alzacka tarta z jabłkami

Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja/Niemcy-Alzacja

Liczba porcji: 12 kawałków

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Kruche ciasto z wanilią
  • masło do smarowania formy
  • 800 g kwaśnych jabłek
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 75 cukru pudru
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • cukier puder do posypania

Alzacka tarta z jabłkami - Opis przyrządzania:

Formę do tart o średnicy około 28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Porcję kruchego ciasta z wanilią rozwałkowujemy na duże koło. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i dobrze przyciskamy brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy nożyczkami. Spód ciasta nakłuwamy gęsto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli (lub specjalne ceramiczne kulki, które służą wyłącznie do tego celu). Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik ów rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego wstawiamy formę z tartą (na najniższą półkę), razem z papierem i fasolą - dzięki temu ciasto przy podpiekaniu nie będzie się podnosiło. Pieczemy spód 15 minut.
W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka nacinamy kilkakrotnie po wypukłej stronie w poprzek, nie przecinając do końca. Polewamy jabłka 3 łyżkami soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
Jajka, cukier puder, skórkę cytrynową, pozostałe 2 łyżki soku z cytryny i śmietankę ubijamy na jednolitą masę.
Z podpieczonego spodu zdejmujemy papier wraz z fasolą. Tartę posypujemy mielonymi migdałami. Na spodzie układamy ćwiartki jabłek, naciętą częścią do góry. Na wierzch lejemy śmietankową polewę. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika (znów na najniższą półkę) i pieczemy pół godziny, aż krem zastygnie i zacznie się lekko rumienić.
Tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na letnio (najlepsza) lub zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Alzacka tarta z jabłkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Alzacka tarta z jabłkami przepisy:

  • Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa
    No, chwilę się trzeba pomęczyć przy tym przepisie, ale warto - alzackie tarty słyną ze swego znakomitego smaku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale w oryginale napisany był po francusku - jest więc szansa, że przepis jest autentyczny...
  • Tarta z kozim twarożkiem
    Tartę taką możemy podawać na gorąco lub zimno - ponieważ dodajemy do nadzienia ubite białka, tarta prosto z piekarnika będzie wyrośnięta (niemal) jak suflet; natomiast pozostawiona do wystygnięcia - opadnie (nie tracąc nic ze swego smaku).
  • Kruche ciasto z wanilią
    Bardzo smaczne i pięknie pachnące ciasto do tart owocowych.
  • Tarta z jabłkami
    Klasyczna francuska tarta z jabłkami i kremem, na kruchym słodkim cieście. Łatwa i efektowna, idealny deser dla każdego miłośnika dań klasycznych.
  • Tarta francuska z kremem i jagodami Tarta francuska z kremem i jagodami
    Tarta wprawdzie jest francuska, ale przepis zupełnie mój. Kiedyś robiłam takie tarty z sezonowymi owocami dla pewnej restauracji - teraz przypomniałam sobie o nich, kiedy Dzieci na wyjeździe narciarskim zdawały się nie mieć umiaru na widok takich wypieków. Trudno wprawdzie uznać czarne jagody za sezonowe w kwietniu, ale od czego są mrożonki?!




Podziel się linkiem:


Komentarze: