Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja/Niemcy-Alzacja
Liczba porcji: 12 kawałków
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Alzacka tarta z jabłkami - Opis przyrządzania:
Formę do tart o średnicy około 28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Porcję kruchego ciasta z wanilią rozwałkowujemy na duże koło. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i dobrze przyciskamy brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy nożyczkami. Spód ciasta nakłuwamy gęsto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli (lub specjalne ceramiczne kulki, które służą wyłącznie do tego celu). Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik ów rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego wstawiamy formę z tartą (na najniższą półkę), razem z papierem i fasolą - dzięki temu ciasto przy podpiekaniu nie będzie się podnosiło. Pieczemy spód 15 minut.
W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka nacinamy kilkakrotnie po wypukłej stronie w poprzek, nie przecinając do końca. Polewamy jabłka 3 łyżkami soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
Jajka, cukier puder, skórkę cytrynową, pozostałe 2 łyżki soku z cytryny i śmietankę ubijamy na jednolitą masę.
Z podpieczonego spodu zdejmujemy papier wraz z fasolą. Tartę posypujemy mielonymi migdałami. Na spodzie układamy ćwiartki jabłek, naciętą częścią do góry. Na wierzch lejemy śmietankową polewę. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika (znów na najniższą półkę) i pieczemy pół godziny, aż krem zastygnie i zacznie się lekko rumienić.
Tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na letnio (najlepsza) lub zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Alzacka tarta z jabłkami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |