W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karmelowy mus jabłkowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Karmelowy mus jabłkowy

Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g masła
  • 60 g (1/4 szklanki) cukru
  • 170 ml (2/3 szklanki) kremowej śmietanki
  • 1/2 kg zielonych jabłek (lub innych
  • byleby się nie rozlatywały przy smażeniu)
  • 2 jajka

Karmelowy mus jabłkowy - Opis przyrządzania:

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Masło i cukier roztapiamy razem na patelni postawionej na małym ogniu, mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i gotujemy, aż cukier zmieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 2 łyżki śmietanki i stawiamy na małym ogniu, żeby karmel się rozpuścił. Na patelnię z karmelem wkładamy jabłka i smażymy (lub gotujemy), często mieszając, przez 10-15 minut. Kiedy jabłka są już skarmelizowane - miękkie, pokryte karmelem i przyrumienione, zdejmujemy patelnię z ognia. Jabłka wraz z karmelem miksujemy w malakserze lub blenderze na gładkie piure. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Przekładamy piure jabłkowe do dużej miski, dodajemy żółtka, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie mieszamy z ostudzonymi jabłkami. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z musem. Mus rozlewamy do 4 miseczek lub wlewamy do jednej dużej, jeśli do stołu zasiądzie rodzina - nie dlatego, że rodzinie nie należy się odrobina elegancji, ale dlatego, że deser nakładany z jednej miski tworzy miłą atmosferę wspólnoty i rodzinnej serdeczności. Wstawiamy mus do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby zastygł.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Karmelowy mus jabłkowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Karmelowy mus jabłkowy przepisy:

  • Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
  • Mus czekoladowo-pomarańczowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • Mus czekoladowo-orzechowy
    Nutella dla dorosłych.
  • Lekki mus cytrynowy
    Miękki i delikatny krem o wyraźnym smaku cytryny. Dobry deser po sycącym obiedzie. Możemy podać do niego miskę miękkich owoców - malin, jagód, jeżyn, truskawek...
  • Mrożony mus z czarnej porzeczki
    Niesłychanie prosty, a bardzo pięknie różowy walentynkowy deser, który trzeba zrobić wcześniej - praktyczny, choć romantyczny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: