Kwintesencja jesieni - beżowy, intensywnie jabłkowy mus, z lekkim posmakiem karmelu. Jeden z moich ulubionych deserów - taki zwykły, a jednocześnie znakomity, lekki, ale sycący, prosty, a elegancki. Jeśli akurat nie mamy gości, deser jemy, siedząc na kanapie lub w fotelu - jakoś najlepiej wtedy smakuje...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Karmelowy mus jabłkowy - Opis przyrządzania:
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Masło i cukier roztapiamy razem na patelni postawionej na małym ogniu, mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień i gotujemy, aż cukier zmieni się w ciemnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 2 łyżki śmietanki i stawiamy na małym ogniu, żeby karmel się rozpuścił. Na patelnię z karmelem wkładamy jabłka i smażymy (lub gotujemy), często mieszając, przez 10-15 minut. Kiedy jabłka są już skarmelizowane - miękkie, pokryte karmelem i przyrumienione, zdejmujemy patelnię z ognia. Jabłka wraz z karmelem miksujemy w malakserze lub blenderze na gładkie piure. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Przekładamy piure jabłkowe do dużej miski, dodajemy żółtka, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie mieszamy z ostudzonymi jabłkami. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z musem. Mus rozlewamy do 4 miseczek lub wlewamy do jednej dużej, jeśli do stołu zasiądzie rodzina - nie dlatego, że rodzinie nie należy się odrobina elegancji, ale dlatego, że deser nakładany z jednej miski tworzy miłą atmosferę wspólnoty i rodzinnej serdeczności. Wstawiamy mus do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby zastygł.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Karmelowy mus jabłkowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |