W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka z kardamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasteczka z kardamonem

Małe kruche ciasteczka, egzotycznie przyprawione. Dobre do herbaty, kawy i do zagryzania rozmaitych kremów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g mÄ…ki
  • 200 g jasnego brÄ…zowego cukru
  • 100 g masÅ‚a
  • Å‚yżeczka sproszkowanych nasionek kardamonu
  • żółtko z jajka
  • skórka starta z 1 limetki

Ciasteczka z kardamonem - Opis przyrzÄ…dzania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli. Dodajemy cukier i masło w kawałkach. Siekamy chwilę nożem, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodajemy surowe żółtko, kardamon i skórkę z limetki. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę i spłaszczamy ją ręką, po czym zawijamy w folię plastikową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Płaską blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm (5 mm) i wycinamy, co nam dusza podpowiada (np. serduszka...). Ciastka układamy na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciastka studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka z kardamonem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: