W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka z kardamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasteczka z kardamonem

Małe kruche ciasteczka, egzotycznie przyprawione. Dobre do herbaty, kawy i do zagryzania rozmaitych kremów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g mÄ…ki
  • 200 g jasnego brÄ…zowego cukru
  • 100 g masÅ‚a
  • Å‚yżeczka sproszkowanych nasionek kardamonu
  • żółtko z jajka
  • skórka starta z 1 limetki

Ciasteczka z kardamonem - Opis przyrzÄ…dzania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli. Dodajemy cukier i masło w kawałkach. Siekamy chwilę nożem, aż zaczną się tworzyć grudki. Dodajemy surowe żółtko, kardamon i skórkę z limetki. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę i spłaszczamy ją ręką, po czym zawijamy w folię plastikową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Płaską blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm (5 mm) i wycinamy, co nam dusza podpowiada (np. serduszka...). Ciastka układamy na przygotowanej blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciastka studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka z kardamonem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasteczka z kardamonem przepisy:

  • Ciasteczka imbirowe
    Zagraniczna wersja naszych rodzimych pierniczków. Smaczne i dobrze się przechowują.
  • BretoÅ„skie kruche ciasteczka
    Bretania i Normandia słyną ze swoich wyrobów mleczarskich. Bretońskie kruche ciasteczka robione są z czystego masła - żadna margaryna tutaj nam się nie przyda. Dodatek soli także jest typowy dla tego francuskiego regionu i bardzo dobrze kontrapunktuje słodycz ciasteczek.
  • SÅ‚one ciasteczka sezamowe
    Bardzo eleganckie, delikatne (zarówno w smaku, jak i w strukturze) ciasteczka - do ozdoby wytwornie aranżowanych dań, do zupy lub do pogryzania przy drinkach.
  • Pistacjowe biscotti
    Biscotti, czyli dwa razy pieczone - ciasteczka, oczywiście. Tradycyjnie zanurza się je w kawie lub vin santo, gdyż są dość twarde - ale właśnie w tym cała przyjemność.
  • Ciasteczka czekoladowo-laskowe
    Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: