Wariacja na temat szkockich kruchych ciastek, czyli shortbreads. Bardzo maślane i piaskowe w konsystencji, są świetne do rozmaitych kremowych deserów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kruche ciastka z polentÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy cukier muscovado, polentę i 1/2 łyżeczki soli. Rozgniatamy łyżką ewentualne grudki cukru. Masło kroimy w kostki i dodajemy do mąki z cukrem. Pacami rozcieramy masło z resztą składników, starając się równomiernie rozprowadzić tłuszcz. Szybko zagniatamy ciasto - właściwie zbieramy je tylko w kulę, nie ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto upychamy w formie do tarty (o średnicy 25 cm) - bez żadnego smarowania, wykładania papierem czy folią; po prostu w zwykłej formie. Mocno ugniatamy rękoma. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilkudziesięciu miejscach. Nożem zaznaczamy 24 trójkąty. Wstawiamy formę do lodówki na pół godziny czyli 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika na 45 minut do godziny, aż ciasto się leciutko zarumieni. Wyjmujemy z pieca i lekko studzimy. Wyjmujemy z formy na ruszt kuchenny (metalową siatkę lub kratkę) i zostawiamy do zupełnego wystudzenia. Ostrym nożem kroimy ciastka na trójkąty, zgodnie z zaznaczonymi wcześniej liniami. Posypujemy łyżką cukru. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kruche ciastka z polentą: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska