W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciastka z polentą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kruche ciastka z polentą

Kruche ciastka z polentą

Wariacja na temat szkockich kruchych ciastek, czyli shortbreads. Bardzo maślane i piaskowe w konsystencji, są świetne do rozmaitych kremowych deserów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) zwykłej mąki
  • 150 g suchej polenty
  • 150 g jasnego cukru muscovado
  • 250 g masła
  • łyżka cukru do posypania

Kruche ciastka z polentą - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy cukier muscovado, polentę i 1/2 łyżeczki soli. Rozgniatamy łyżką ewentualne grudki cukru. Masło kroimy w kostki i dodajemy do mąki z cukrem. Pacami rozcieramy masło z resztą składników, starając się równomiernie rozprowadzić tłuszcz. Szybko zagniatamy ciasto - właściwie zbieramy je tylko w kulę, nie ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto upychamy w formie do tarty (o średnicy 25 cm) - bez żadnego smarowania, wykładania papierem czy folią; po prostu w zwykłej formie. Mocno ugniatamy rękoma. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilkudziesięciu miejscach. Nożem zaznaczamy 24 trójkąty. Wstawiamy formę do lodówki na pół godziny czyli 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika na 45 minut do godziny, aż ciasto się leciutko zarumieni. Wyjmujemy z pieca i lekko studzimy. Wyjmujemy z formy na ruszt kuchenny (metalową siatkę lub kratkę) i zostawiamy do zupełnego wystudzenia. Ostrym nożem kroimy ciastka na trójkąty, zgodnie z zaznaczonymi wcześniej liniami. Posypujemy łyżką cukru. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kruche ciastka z polentą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kruche ciastka z polentą przepisy:

  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
  • Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread)
    Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
  • Orzechowe ciasteczka do herbaty
    Bardzo pyszna odmiana klasycznych szkockich kruchych ciastek "shortbread". W przepisie ozdabiamy ciasteczka roztopioną czarną czekoladą, ale można je po prostu oprószyć cukrem pudrem.
  • Ciasto imbirowe z Yorkshire
    Tradycyjne, staroświeckie ciasto z dwoma rodzajami imbiru - pyszne i jakby świąteczne w charakterze.
  • Ciasto ze świeżym ananasem
    Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: