W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Migdałowe makaroniki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Migdałowe makaroniki

Klasyczne migdałowe ciasteczka, doskonałe do kawy. Dobrze komponują się również z rozmaitymi kremowymi deserami i lodami.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 20 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g obranych migdałów
  • 2 białka
  • 200g cukru + trochę do posypywania

Migdałowe makaroniki - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Migdały mielimy w specjalnej maszynce do orzechów lub miksujemy na proszek w malakserze. Białka - powinny być w temperaturze pokojowej - ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i migdały i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy metalową łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę kładziemy łyżeczką kupki ciasta. Posypujemy z wierzchu cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Makaroniki powinny mieć złoty kolor. Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Migdałowe makaroniki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: