Znany już od stu lat, popularny na całym świecie amerykański dressing. Podaje się go do sałatek, kanapek, hamburgerów, ja zaś najbardziej go lubię jako dip (szczególnie do krewetek). Nazwa dotyczy ponoć drobno posiekanych pikli - nieodzownego składnika sosu.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: mniej więcej 3 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Domowy sos "TysiÄ…c wysp" - Opis przyrzÄ…dzania:
2 jajka gotujemy na twardo (zalewamy wrzątkiem i gotujemy 8-10 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek). Cebulkę obieramy i kroimy w kawałki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Do malaksera wbijamy trzecie jajko. Dodajemy cebulkę i pół łyżeczki soli i miksujemy, aż cebulka będzie dobrze posiekana. Wolniutko dolewamy olej, najpierw po kropli, potem cienkim strumyczkiem, cały czas miksując - powstanie cebulowy majonez. Teraz dodajemy jajka na twardo (kroimy je wcześniej na kawałki, żeby ulżyć malakserowi) i pomidory - cały czas miksujemy. Co jakiś czas zgarniamy sos ze ścianek malaksera, żeby miksowało się równomiernie. Przekładamy sos do miski i doprawiamy solą, pieprzem i cayenne do smaku. Pikle bardzo drobno siekamy (relishu oczywiście nie trzeba) i mieszamy z sosem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Domowy sos "Tysiąc wysp": można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |