W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos z zielonego pieprzu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos z zielonego pieprzu

Jeden z moich naprawdę ulubionych sosów - z pieczoną rybką, z duszoną cielęciną, ale przede wszystkim z krwistym befsztykiem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 90 g masła
  • 10 g mąki
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy plus łyżka samej zalewy

Sos z zielonego pieprzu - Opis przyrządzania:

10 g masła rozgniatamy z mąką na gładką masę (beurre manie). Resztę masła kroimy w kawałki. Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie gorąca, dodajemy burre manie i resztę masła. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Odcedzony pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu lub wysypujemy na stół i rozgniatamy spodem ciężkiej patelni. Dodajemy do sosu, wraz z łyżką zalewy. Podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos z zielonego pieprzu: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2014-10-02 22:03:52
Wybaczam ;-). Zielony pieprz dostępny jest albo w postaci suszonej, albo w słoiczkach, w słono-kwaskowatej zalewie. O ten drugi rodzaj właśnie mi chodziło.
Moja ocena: 5

xxx, 2014-10-01 17:03:38
Wybacz ignorancję kulinarną, ale kompletnie się nie znam, co znaczy "pieprzu z zalewy"? :)
Moja ocena: brak oceny

Pani Nie Znajoma, 2012-06-04 10:00:26
Good :D
Moja ocena: 4