W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimny sos chrzanowo-orzechowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Zimny sos chrzanowo-orzechowy

Szalenie elegancki i oryginalny sos, podany legendarnemu Escoffierowi na przełomie wieku (XIX z XX, oczywiście) i przez niego spopularyzowany. Wówczas podano go do gotowanej ryby, ale w XXI wieku doskonale nada się i do zimnych mięs.

Kraj pochodzenia: Francja-Sabaudia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki pokruszonego miękiszu bułki
  • łyżeczka cukru
  • szklanka śmietanki 36%
  • korzeń świeżego chrzanu o wadze 150 g
  • sok z cytryny

Zimny sos chrzanowo-orzechowy - Opis przyrządzania:

Orzechy zalewamy osolonym wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy i obieramy z brązowej skórki, osuszamy w ściereczce i drobno siekamy (ale nożem, nie miksujemy). Posiekane orzechy mieszamy z pokruszonym miękiszem bułki, cukrem i śmietanką. Chrzan obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce, chroniąc oczy i nos. Mieszamy chrzan z łyżką soku z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodajemy chrzan do orzechów ze śmietanką, ale nie cały od razu, tylko tyle, im nam odpowiada (ja lubię mocny chrzan, ale nie każdy musi tak samo). Doprawiamy sos do smaku solą i sokiem z cytryny. Do czasu podania trzymamy w lodówce (pod przykryciem).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimny sos chrzanowo-orzechowy: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zimny sos chrzanowo-orzechowy przepisy:

  • Wytworny sos orzechowo-chrzanowy
    Święta bez chrzanu? Nigdy!
  • Sos chrzanowy alzacki (zimny)
    Zimny sos chrzanowy ze starej alzackiej książki kucharskiej. Podajemy do wszelkich mięs na zimno, ryby w galarecie i jajek na twardo.
  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.
  • Luksusowy sos chrzanowy
    Ciepły sos na bazie żółtek ubijanych na parze... Doskonały do białej ryby gotowanej na parze (rolki z soli i wędzonego łososia na przykład) lub mięsa z rosołu. Niezły też z jajkami w koszulkach, choć wtedy nasz lekarz może mieć pretensje o cholesterol...
  • Sos chrzanowy z jajkiem
    Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.




Podziel się linkiem:


Komentarze: