Ni to ciasto, ni deser... (moja Babcia na takie trudne do zdefiniowania słodkości mówiła zawsze "legumina"). W każdym razie deser ten jest bardzo praktyczny, bo robi się szybko, a trzeba go zrobić wcześniej, żeby dobrze zastygł.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Deser kawowy z orzechami - Opis przyrządzania:
Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i podpiekamy przez kilka minut, cały czas mieszając, bo orzechy mają skłonność do przypalania. Kiedy będą już ładnie pachnieć i zaczną się rumienić, zsypujemy je na ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia. Kilka orzechów zostawiamy do dekoracji, resztę grubo siekamy.
Biszkopty miksujemy w malakserze na proszek.
W dużej misce mieszamy starannie na gładką masę masło, żółtka, cukier puder, siekane orzechy, biszkoptowy proszek oraz 2 łyżki syropu kawowego.
Kwadratową formę o boku 18 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią plastikową. Do przygotowanej formy wkładamy masę biszkoptowo-kawowo-orzechową i wyrównujemy wierzch. Formę z deserem wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Zastygnięty deser odwracamy na półmisek.
Robimy polewę: surowe białko ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami syropu kawowego na gładką masę. Polewamy ciasto, wyrównując powierzchnię szpatułką. Zostawiamy na kwadrans, po czym dzielimy na porcje i ozdabiamy pozostałymi orzechami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Deser kawowy z orzechami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |