W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mrożony tort imbirowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Mrożony tort imbirowy

Niezwykły, lekko pikantny od imbiru deser lodowy, z bezami i śmietanką. Pycha.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 600 ml bardzo zimnej Å›mietanki kremowej
  • 100 ml syropu imbirowego (gotowego lub ze sÅ‚oika z kandyzowanym imbirem)
  • Å‚yżka mielonego imbiru
  • 2 Å‚yżki cukru pudru
  • 100 ml nalewki imbirowej
  • 50 g kandyzowanego imbiru
  • 6 bez Å›redniej wielkoÅ›ci

Mrożony tort imbirowy - Opis przyrządzania:

Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy folią plastikową. Śmietankę wlewamy do miski. Dolewamy syrop imbirowy, wsypujemy mielony imbir i cukier puder. Ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dolewamy nalewkę. Kiedy śmietanka jest już ubita, dodajemy do niej posiekany kandyzowany imbir. Bezy kruszymy na kawałki i mieszamy z imbirową śmietanką. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do zamrażalnika na noc.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mrożony tort imbirowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mrożony tort imbirowy przepisy:

  • Imbirowy krem brulee Imbirowy krem brulee
    Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
  • Napój ananasowo-imbirowy
    Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.
  • Placek imbirowy z lukrem
    Święta idą - czas na pierniki i różne inne pachnące korzeniami ciasta. Anglosasi robią bardzo dobre ciasta imbirowe (to chyba ich najulubieńsza przyprawa), z dodatkiem kawałków imbiru w syropie i z ciemnym cukrem lub melasą. Pyszne z filiżanką... no tak, herbaty, rzecz jasna.
  • Sos cytrynowo-imbirowy
    Dość intensywny w smaku sos o różnorakim zastosowaniu - możemy w nim maczać kawałki usmażonego kurczaka lub też możemy go wymieszać z mięsem i warzywami i podac z ryżem, jako pseudochińszczyznę.
  • Dressing imbirowy z sezamem
    Jasny sos o dalekowschodnich korzeniach. Podajemy do owoców morza na zimno i warzyw - na przykład małych gotowanych w całości marchewek.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: