Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bardzo czekoladowy mus - Opis przyrzÄ…dzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy - dodając szczyptę soli - na sztywną pianę. Czekoladę i białka mieszamy delikatnie, ale starannie tak, by powstał jednolity mus. Przekładamy mus do indywidualnych miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Bardzo czekoladowy mus: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |