W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jabłka z syropem klonowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Jabłka z syropem klonowym

Jabłka to się piecze chyba w każdym kraju, w którym rosną jabłonie. Mało które danie tak podnosi na duchu, jak słodkie, miękkie jabłka prosto z pieca. Możemy uznać, że dodatek syropu klonowego i żurawin sytuuje ten przepis w kręgu kultury kanadyjskiej...

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 renety
  • 50 g suszonych żurawin
  • 2 Å‚yżki soku z cytryny
  • 250 ml (szklanka) soku jabÅ‚kowego (najlepiej Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego w sokowirówce)
  • 125 ml (pół szklanki) syropu klonowego
  • trochÄ™ mielonego cynamonu
  • masÅ‚o

Jabłka z syropem klonowym - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Jabłka myjemy i wycinamy im gniazda nasienne (ostrym nożem lub specjalnym przyrządem do wydrążania jabłek). Puste miejsce wypełniamy suszonymi żurawinami. Stawiamy jabłka pionowo w dość głębokim żaroodpornym naczyniu.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, sok jabłkowy, syrop klonowy i szczyptę cynamonu. Polewamy jabłka. Na każdym kładziemy kawałeczek masła. Naczynie z jabłkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse. Co jakiś czas polewamy jabłka sokiem, w którym się pieką.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Jabłka z syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jabłka z syropem klonowym przepisy:

  • Kanadyjski sos jabÅ‚kowy
    Ciepły, gęsty sos z kawałkami jabłek, słodzony syropem klonowym. Doskonały do małych placuszków, naleśników, placków ziemniaczanych...
  • Bardzo udane jabÅ‚ka z syropem klonowym
    Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.
  • Sos żurawinowy z syropem klonowym
    Słodko-kwaśny sos do pieczonego indyka, z delikatną pomarańczową nutą.
  • Kotleciki jagniÄ™ce glazurowane syropem klonowym
    Szalenie proste i równie wykwintne danie na uroczystą (np. walentynkową) kolację - comber jagnięcy pieczemy w całości, a potem kroimy go na śliczne, różowe kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami rozmarynowymi (patrz przepis, robimy 1/3 porcji) i zieloną fasolką z octem balsamico (patrz przepis, robimy 1/2 porcji).
  • Chutney z żurawin z pomaraÅ„czami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: