W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mrożony tort kawowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mrożony tort kawowy

Elegancki mrożony deser dla amatorów kawy. Podajemy w zgrabnych trójkątach, z dodatkiem kawowego syropu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g obranych migdałów
  • łyżka masła
  • 600 ml zimnej kremowej śmietanki
  • 1/2 szklanki syropu kawowego
  • 100 ml likieru kawowego (Kahlua lub Tia Maria)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 bez średniej wielkości
  • mielona kawa do posypania

Mrożony tort kawowy - Opis przyrządzania:

Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy plastikową folią. Migdały miksujemy w malakserze na drobne kawałki, ale nie na proszek (lub siekamy ciężkim nożem). Podsmażamy w łyżce masła na złoto i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę wlewamy do miski i dolewamy syrop kawowy. Ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec likier. Czekoladę ścieramy na tarce lub w malakserze. Czekoladę i wystudzone migdały dodajemy do ubitej kawowej śmietanki. Bezy łamiemy na kawałki i wrzucamy do masy kawowej. Wszystko starannie mieszamy i wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wierzch tortu posypujemy mieloną kawą. Wstawiamy tortownicę na noc do zamrażalnika. Kroimy nożem maczanym w gorącej wodzie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mrożony tort kawowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mrożony tort kawowy przepisy:

  • Krem kawowy do tortów
    Jasnobrązowy krem na bazie budyniu i masła. Łatwo się rozsmarowuje, pod warunkiem, że nie jest zbyt ciepły. Pasuje przede wszystkim do tortu migdałowego i tortu orzechowego, ale biszkopt przełożony kremem kawowym też będzie pyszny.
  • Mrożony tort imbirowy
    Niezwykły, lekko pikantny od imbiru deser lodowy, z bezami i śmietanką. Pycha.
  • Mrożony tort kokosowy
    Niekłopotliwy w wykonaniu egzotyczny tort z miłym kokosowym smakiem. Świetny po - jakże modnym dzisiaj - grillu, w ciepły wiosenny wieczór... Ech, rozmarzyłam się...
  • Kreolski krem kawowy
    Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.
  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.




Podziel się linkiem:


Komentarze: