W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z kremem limetkowym i malinami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta z kremem limetkowym i malinami

Prosta i szybka tarta z dobrze dobranym kontrastem smaków i kolorów. Bardzo odpowiednia na letni podwieczorek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200-250 g słodkiego kruchego ciasta do tart (Słodkie kruche ciasto do tart)
  • 2 limetki
  • 125 g cukru
  • szklanka (250 ml) śmietanki kremowej
  • 3 surowe żółtka
  • 50 g stopionego masła
  • 2 łyżki mąki
  • maliny

Tarta z kremem limetkowym i malinami - Opis przyrządzania:

Formę do tart o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy słodkim kruchym ciastem do tart - zarówno spód, jak i brzegi. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godzinki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy ciasto i podpiekamy na złoto - jakieś 10 minut. Obniżamy temperaturę do 170 stopni. W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy krem limetkowy: z wyszorowanych limetek ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do miski wsypujemy cukier i wlewamy śmietankę. Dodajemy żółtka i mąkę. Starannie mieszamy, najlepiej mikserem. Dodajemy skórkę i sok z limetek oraz stopione masło. Jeszcze raz miksujemy. Krem wlewamy do podpieczonej foremki z ciasta. Na wierzchu rozrzucamy garść świeżych malin. Tartę wstawiamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny, aż krem się zetnie. Studzimy i podajemy w temperaturze pokojowej lub - w upalny dzień - na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta z kremem limetkowym i malinami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tarta z kremem limetkowym i malinami przepisy:

  • Alzacka tarta z jabłkami Alzacka tarta z jabłkami
    Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.
  • Tarta cebulowa najlepsza Tarta cebulowa najlepsza
    Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...
  • Tarta cytrynowa Tarta cytrynowa
    Doskonała tarta, klasyczny przepis solidnej, burżuazyjnej kuchni francuskiej. Kilka świeżych malin lub truskawek, położonych obok, doda jej blasku.
  • Kruche ciasto z wanilią
    Bardzo smaczne i pięknie pachnące ciasto do tart owocowych.
  • Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa
    No, chwilę się trzeba pomęczyć przy tym przepisie, ale warto - alzackie tarty słyną ze swego znakomitego smaku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale w oryginale napisany był po francusku - jest więc szansa, że przepis jest autentyczny...




Podziel się linkiem:


Komentarze: