W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus czekoladowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 4 łyżki masła
  • szklanka zimnej śmietanki kremowej
  • orzechy laskowe lub płatki ciemnej czekolady do dekoracji

Mus czekoladowy - Opis przyrządzania:

Do garnka o grubym dnie wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Stawiamy garnek na maleńkim ogniu. Jajka z cukrem ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i ciepła. Trzeba uważać, żeby jajka od spodu nie zaczęły się ścinać. Czekoladę łamiemy w kawałki i wkładamy do szklanej miski. Wlewamy kawę. Miskę wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na mniej więcej minutę przy pełnej mocy lub stawiamy na garnku z gotującą wodą. Co jakiś czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Do gorącej czekolady wkręcamy masło po jednej łyżce na raz, cały czas mieszając, żeby masło dobrze połączyło się z czekoladą. Do ubitych jajek wlewamy czekoladę i ubijamy, aż wszystko razem się połączy - masa opadnie po dodaniu czekolady, ale to nic nie szkodzi. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Delikatnie mieszamy z czekoladową masą i przekładamy do salaterki lub do indywidulnych pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż mus dobrze zastygnie. Dekorujemy orzeszkiem laskowym lub płatkami ciemnej czekolady.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mus czekoladowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mus czekoladowy przepisy:

  • Mus czekoladowo-pomarańczowy
    Deser dla tych wielbicieli słodyczy, dla których czekolada czarna i gorzka nazbyt jest intensywna. Skórka pomarańczowa dodaje musowi charakteru.
  • Czarny mus czekoladowy
    Absolutny klasyk - mus czekoladowy według wszelkich francuskich zasad. Jeśli ktoś woli czekoladę mleczną, niech kliknie gdzie indziej (mus z mlecznej czekolady z Cointreau, na przykład).
  • Mus czekoladowo-orzechowy
    Nutella dla dorosłych.
  • Bardzo czekoladowy mus
    Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
  • Mus z białej czekolady z malinami
    A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...




Podziel się linkiem:


Komentarze: