Wielokrotnie sprawdzany przepis - ciasto jest pyszne, wilgotne (dzięki nasączeniu kawą), a bita śmietana na wierzchu rzeczywiście przypomina mleczną "czapeczkę" cappuccino.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Placek Cappuccino - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 28 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i jedną torebką cukru waniliowego na bardzo puszystą, gładką masę. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy po jednym do masy maślanej, cały czas ucierając. Wlewamy 1/2 szklanki kawy - też po trochu i nadal ucierając - potem dodajemy orzechy laskowe, mąkę i proszek do pieczenia. Starannie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie, mieszamy z ciastem. Przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i od razu nakłuwamy gęsto drewnianym patyczkiem i polewamy resztą kawy. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania pozostałe 2 torebki cukru waniliowego. Zimne ciasto przekładamy na talerz. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Posypujemy kakao lub/i wiórkami zestruganymi z tabliczki czekolady.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Placek Cappuccino: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska