W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie)

Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg bakłażanów
  • 750 g dojrzałych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • gałązka tymianku
  • gałązka natki pietruszki
  • 100 g startego sera gruyere

Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie) - Opis przyrządzania:

Bakłażany myjemy, pozbawiamy ogonków, obieramy cienko ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Wkładamy do dużego durszlaka, solimy (2 łyżki soli) i odstawiamy na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy horyzontalnie na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Kroimy miąższ w kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy łyżkę oliwy, obrane ząbki czosnku i umyte i osuszone zioła. Stawiamy na średnim ogniu i dusimy, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy łodyżki ziół, sos solimy i za przeproszeniem pieprzymy do smaku.
Bakłażany starannie osuszamy w ściereczce.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wkładamy kilka plastrów bakłażana (tak, żeby leżały pojedynczą warstwą) i smażymy na lekko rumiano z obu stron, a kiedy się usmażą, odsączamy na papierze kuchennym. W ten sam sposób smażymy resztę plastrów, dolewając oliwy w miarę zapotrzebowania.
Na dnie sporego naczynia żaroodpornego rozmazujemy trochę sosu pomidorowego. Na sosie kładziemy plastry bakłażana, potem znów trochę sosu i garść tartego sera. Kontynuujemy aż do wyczerpania składników, z tym że na wierzchu powinien być ser.
Wstawiamy danie do piekarnika na 20 minut.
Bakłażany podajemy na ciepło lub nawet letnio, ze świeżą bagietką i kieliszkiem wina lub jako dodatek do mięsa lub (jeszcze lepiej) białej ryby z grilla.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie) przepisy:

  • Bakłażany na ostro z anchois
    Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.
  • Bakłażany zapiekane z mozarellą
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
  • Smażony bakłażan z serem
    Prosta i bardzo smaczna "kanapka" z bakłażana i sera. Ser, który użyjemy, powinien się łatwo topić, możemy więc użyć cienkich plasterków manchego, gruyera, nawet mozarelli.
  • Ratatouille Ratatouille
    Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.
  • Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem
    Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: