W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pory z kaparami i jajkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pory z kaparami i jajkiem

Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 średnie pory
  • szklanka wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • łyżka drobnych kaparków
  • łyżka musztardy z Dijon
  • ocet winny do smaku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • łyżka siekanego koperku
  • łyżka siekanego szczypiorku

Pory z kaparami i jajkiem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pory obieramy z zewnętrznej warstwy liści, przycinamy korzonki i ciemnozielone końcówki. Każdy por kroimy na 2 części, a potem każdą część wzdłuż na pół. Bardzo starannie płuczemy, osuszamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Wlewamy wywar, dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i przykrywamy (jeśli naczynie nie ma pokrywy, używamy kawałka folii aluminiowej). Wstawiamy pory do nagrzanego piekarnika na pół godziny - pory powinny być zupełnie miękkie.
W tak zwanym międzyczasie gotujemy jajka na twardo (zalewamy zimną wodą, stawiamy na sporym ogniu i gotujemy 10 minut), studzimy pod strumieniem zimnej wody i obieramy ze skorupek, po czym drobno siekamy.
Kaparki płuczemy z zalewy i osuszamy, mieszamy z jajkami.
Ukręcamy sos: musztardę mieszamy z octem (łyżka lub ciut więcej), po czym dolewamy 2 łyżki płynu z duszenia porów oraz olej, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem.
Pory odcedzamy z płynu i przekładamy na półmisek. Polewamy sosem, posypujemy jajkami, kaparami, koperkiem i szczypiorkiem.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pory z kaparami i jajkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pory z kaparami i jajkiem przepisy:

  • Awokado po polsku
    "Po polsku", bo sos, którym wypełniamy zagłębienie po pestce, nosi cechy naszej kuchni narodowej - charakterystyczne połączenie jajka na twardo i koperku, a także ciemnozłoty olej rzepakowy.
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Pory z grilla
    Niekłopotliwa jarzynka, którą przygotowujemy szybko na grillu. Takie pory możemy także podać na przystawkę - na ciepło, z kilkoma płatkami parmezanu.
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Chłodnik ze szparagów
    Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).


Podziel się linkiem:




Komentarze: