W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałata z grzankami z kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałata z grzankami z kozim serem

Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 małe bagietki
  • krążek koziego camemberta
  • ładna główka sałaty lodowej
  • opakowanie (około 100 g) mieszanych kiełków
  • ząbek czosnku
  • limetka
  • 200 ml maślanki
  • oliwa z oliwek
  • łyżka płynnego miodu
  • biały ocet winny
  • 250 g (razem) czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich (w wersji zimowej może być na przykład kiwi)

Sałata z grzankami z kozim serem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Bagietki kroimy w cienkie kromki i układamy na blaszce.
Camembert kroimy w tyle kawałków, ile jest kromek i układamy na bułce.
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy, aż bagietka się zarumieni, a ser roztopi, czyli 5-10 minut.
W tak zwanym międzyczasie, kroimy sałatę w "makaronik", czyli cienkie paski i płuczemy na sicie. Starannie osączamy.
Kiełki płuczemy, osączamy i mieszamy z sałatą w dużej misce.
Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Mieszamy razem czosnek, skórkę i sok z limetki, maślankę, 2 łyżki oliwy z oliwek i miód. Dodajemy sól, pieprz i ewentualnie nieco octu winnego do smaku.
Wlewamy sos do sałaty z kiełkami i starannie mieszamy, najlepiej rękoma. Przekładamy sałatę na duży talerz lub na 4 mniejsze.
Porzeczki i borówki amerykańskie płuczemy i osuszamy, po czym sprawiedliwie rozkładamy na sałacie.
Upieczone grzanki kładziemy na sałacie i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałata z grzankami z kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: