Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałata z grzankami z kozim serem - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Bagietki kroimy w cienkie kromki i układamy na blaszce.
Camembert kroimy w tyle kawałków, ile jest kromek i układamy na bułce.
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy, aż bagietka się zarumieni, a ser roztopi, czyli 5-10 minut.
W tak zwanym międzyczasie, kroimy sałatę w "makaronik", czyli cienkie paski i płuczemy na sicie. Starannie osączamy.
Kiełki płuczemy, osączamy i mieszamy z sałatą w dużej misce.
Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Mieszamy razem czosnek, skórkę i sok z limetki, maślankę, 2 łyżki oliwy z oliwek i miód. Dodajemy sól, pieprz i ewentualnie nieco octu winnego do smaku.
Wlewamy sos do sałaty z kiełkami i starannie mieszamy, najlepiej rękoma. Przekładamy sałatę na duży talerz lub na 4 mniejsze.
Porzeczki i borówki amerykańskie płuczemy i osuszamy, po czym sprawiedliwie rozkładamy na sałacie.
Upieczone grzanki kładziemy na sałacie i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałata z grzankami z kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |