Elegancka wersja popularnej zupy. Białe wino i świeża melisa cytrynowa ożywiają smak i nadają zupie - hmm, powiedzmy "głębszy wymiar". Podajemy z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem z zielonego groszku - Opis przyrzÄ…dzania:
Dymkę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy w rondlu, wrzucamy dymkę i dusimy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy wywar i białe wino, mieszamy i garnek przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut od zagotowania. Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 5 minut. W tak zwanym międzyczasie ubijamy śmietankę na sztywno. Z melisy obieramy listki, płuczemy je i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski - potrzeba nam mniej więcej łyżkę. Kiedy warzywa w zupie są już miękkie, przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładkie piure - może trzeba będzie zrobić to w kilku turach, w zależności od pojemności blendera. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sitko do garnka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podgrzewamy krem do zagotowania, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ubitą śmietankę i melisę i delikatnie mieszamy trzepaczką. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krem z zielonego groszku: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |