W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z soczewicy z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z soczewicy z curry

Bardzo smaczna sałatka z soczewicy z niedużą ilością dodatków i pysznym sosem z curry, musztardy i kminu rzymskiego.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki soczewicy zielonej lub brązowej
  • 50 g jasnych rodzynek
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki drobnych kaparków
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju sałatkowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) dobrego czerwonego octu winnego
  • łyżka gładkiej musztardy z Dijon
  • łyżka proszku curry (może też być pasta)
  • mielony kmin rzymski
  • kilka liści różnych sałat

Sałatka z soczewicy z curry - Opis przyrządzania:

Soczewicę przebieramy, przepłukujemy na sicie i wsypujemy do garnka. Wsypujemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy al dente. Odsączamy na sicie i przekładamy do miski. Do jeszcze gorącej soczewicy wrzucamy rodzynki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do soczewicy. Kaparki przepłukujemy na sicie, osuszamy i dodajemy do sałatki wraz z natką. Ukręcamy sos: mieszamy olej z octem, musztardą i curry. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Wszystko dobrze ukręcamy i wlewamy do sałatki. Starannie mieszamy i odstawiamy na jakąś godzinę. Podajemy na dużym talerzu na liściach sałaty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z soczewicy z curry: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z soczewicy z curry przepisy:

  • Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy)
    Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!
  • Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty)
    Zasadniczo kimchi jest sałatką z pekińskiej kapusty kiszonej z rzodkwią i ostrą papryką (patrz: *!*4287*!*), ale ta wersja jest prostsza i nie wymaga długiego oczekiwania na rezultat. Zwana jest shang kimchi, czyli (ponoć, koreański nie leży w granicach moich lingwistycznych możliwości) sałatką letnią.
  • Ziołowa sałatka z soczewicą
    Taka treściwa sałatka starcza za całą kolację (plus pieczywko, rzecz jasna). Możemy też zabrać ją na piknik (w plastikowym, dobrze zamykanym pojemniku), zwłaszcza, że najwygodniej je się ją łyżką!
  • "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków
    Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!




Podziel się linkiem:


Komentarze: