Jedna z wielu wersji zupy cebulowej. Nie jest to absolutnie klasyczna zupa, ta podawana niegdyś w paryskich Halach, ale zupełnie niezły, uproszczony wariant. Idealnie sprawdza się w czas srogich mrozów.
Przepis na Niby-francuska zupa cebulowa >>
Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.
Przepis na Tapenade z bakłażanem >>
Prowansalska odmiana minestrone - masa gotowanych warzyw w pachnącym miętą bulionie.
Przepis na Zupa z bobu z miętą >>
Łatwa zupa, która pozwala w przyjemny sposób spożytkować nadmiar cukinii w sezonie. Im mniejsze cukinie, tym zupa lepsza, ale jeśli mamy cukinię ciut większą, to też się nada.
Przepis na Zupa-krem z cukinii z estragonem >>
Świetna zupa na koniec lata - upieczone pomidory i papryka mają niezwykle skoncentrowany smak i dużo naturalnej słodyczy.
Przepis na Zupa z pieczonych warzyw >>
Zupa dla zuchwałych - zupełnie nowy smak, dla jednych znakomity, dla innych zaskakujący, dla jeszcze innych nie do przyjęcia. Ale nie wierz gębie, połóż na zębie, jak mawia starożytne przysłowie...
Przepis na Jabłkowa zupa z niebieskim serem >>
Solidne, wiejskie, zimowe danie na lunch lub kolację (plus sałata z dobrym, czosnkowym winegretem...). Uwaga - dzieci to lubią, więc może dadzą się namówić na pomoc przy krojeniu ziemniaków i boczku?
Przepis na Tourte z ziemniaków z estragonem >>
Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.
Przepis na Angielska zupa z natki pietruszki >>
Świetny dodatek do pieczonej polędwicy wołowej lub schabu. Źródło witamin w środku zimy (a przy tym całkiem niezłe w smaku).
Przepis na Pyszna włoska kapustka >>
Nasz zwykły, nieurodziwy seler korzeniowy ma znacznie więcej charakteru i smaku, niż popularny na całym świecie seler naciowy. Chrupkie plastry pieczonej szynki parmeńskiej są znakomitym - i eleganckim - dodatkiem do kremowej, intensywnie selerowej zupy. Prawdziwie zimowe danie.
Przepis na Zupa-krem z selera z szynką parmeńską >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |