Świetna zupa na koniec lata - upieczone pomidory i papryka mają niezwykle skoncentrowany smak i dużo naturalnej słodyczy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z pieczonych warzyw - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Papryki i papryczki chilli kroimy na pół, czyścimy z nasion i ogonków, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i dużą szczyptą suszonego estragonu. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy warzywa 40 minut, aż skórka zacznie pokrywać się brązowymi plamami. Wyjmujemy warzywa z piekarnika. Paprykę i papryczki chilli wkładamy od razu do plastikowej torebki i zawiązujemy. Odstawiamy do wystygnięcia - wówczas łatwiej będzie zdjąć skórkę. Ze wszystkich warzyw zdejmujemy skórkę. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy obrane pomidory, paprykę i papryczki chilli, dolewamy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy w malakserze lub blenderze tak, by miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdej porcji kładziemy łyżkę gęstej kwaśnej śmietany i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa z pieczonych warzyw: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |