W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z pieczonych warzyw

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Zupa z pieczonych warzyw

Świetna zupa na koniec lata - upieczone pomidory i papryka mają niezwykle skoncentrowany smak i dużo naturalnej słodyczy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dojrzaÅ‚ych pomidorów Roma (podÅ‚użnych)
  • 2 strÄ…ki czerwonej papryki
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
  • suszony estragon
  • duża cebula
  • 2 duże zÄ…bki czosnku
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
  • 6 Å‚yżek kwaÅ›nej Å›mietany
  • garść Å›wieżo startego parmezanu

Zupa z pieczonych warzyw - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Papryki i papryczki chilli kroimy na pół, czyścimy z nasion i ogonków, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i dużą szczyptą suszonego estragonu. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy warzywa 40 minut, aż skórka zacznie pokrywać się brązowymi plamami. Wyjmujemy warzywa z piekarnika. Paprykę i papryczki chilli wkładamy od razu do plastikowej torebki i zawiązujemy. Odstawiamy do wystygnięcia - wówczas łatwiej będzie zdjąć skórkę. Ze wszystkich warzyw zdejmujemy skórkę. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy obrane pomidory, paprykę i papryczki chilli, dolewamy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy w malakserze lub blenderze tak, by miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdej porcji kładziemy łyżkę gęstej kwaśnej śmietany i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa z pieczonych warzyw: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa z pieczonych warzyw przepisy:

  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.
  • Zupa ze sÅ‚odkich ziemniaków z dyniÄ…
    Zabawna zupa o pięknym pomarańczowym kolorze i przyjemnie słodko-pikantnym smaku. Dla wielbicieli nowości - przynajmniej na talerzu ;-)
  • Zupa z dyni i rozmaitych warzyw
    Chyba najbardziej skomplikowana z dyniowych zup w PieceOfCake, ale warta chwili poświęcenia: najpierw gotujemy świeży w smaku wywar warzywny, a potem na jego bazie przyrządzamy kremową zupę. Dodatek: surowe siekane warzywa i pestki z dyni.
  • Zupa ze Å›wieżej kukurydzy z warzywami
    Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
  • Zupa z pieczonej dyni z tortillÄ… i chilli
    Prościutka zupa o subtelnie egzotycznym aromacie i pięknym pomarańczowym kolorze.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: